top of page

D'ale Noastre

Ta Ra Ta Tam

Intalnirile JTI

Chisinau 2013

 

Gigi Caciuleanu se intoarce in Moldova pentru Intalnirile JTI

 

JTI anunta cea de a doua editie a Intalnirilor JTI in Republica Moldova. In acest an, Gigi Caciuleanu Romania Dance Company va sustine pe scena Teatrului National „Mihai Eminescu” din Chisinau, pe 2 si 3 noiembrie, spectacolul D'ale noastre, in coregrafia lui Gigi Caciuleanu, pornind de la textele marelui prozator roman I.L. Caragiale.

 

Gigi Caciuleanu este unul dintre cei mai importanti coregrafi romani recunoscuti pe plan international. Putini stiu ca artistul isi are radacinile in satul Mascauti, bunicul lui fiind primul poet moldovean care a scris romaneste, cu grafie latina. Cartea sa de vizita este impresionanta. Absolvent al Scolii Nationale Superioare de Coregrafie din Bucuresti, si-a slefuit talentul la marea scoala de balet a Teatrului Balsoi din Moscova. A fost solistul baletului Operei Romane, a colaborat cu Pina Bausch si Maya Plisetskaya.

 

“L-am scos pe Caragiale din specificul local pentru ca spectacolul sa poata fi inteles si de un chilian si de un francez, de oricine. Personajele le-am gandit mai degraba pe tipologii ca «Frumosul urbei», «Frumoasa urbei», iar grupul din «D'ale carnavalului» l-am numit «Cvintet de mahala». Nu am vrut sa fac din Caragiale ceea ce ar face orice regizor de teatru si nici ceea ce ar face orice coregraf. Pentru ca eu fac teatru coregrafic, iar oamenii cu care lucrez se numesc dans-actori. (…) Eu lucrez cu actori care, intrand intr-o spirala ascendenta, redevin dansatori, preocuparea pentru functionarea mecanismelor corporale fiind la fel de mare ca pentru functionarea mecanismelor teatrale”, explica demersul sau artistic Gigi Caciuleanu.

 

Scenografia si costumele extrem de originale, poarta semnatura Corinei Gramosteanu. Muzica lui DJ Vasile este “asezonata cu Beethoven, Mozart, Verdi si altele”, inserturi “menite sa universalizeze comportamentul personajelor”, dupa cum precizeaza Gigi Caciuleanu.

 

Premiera spectacolului D’ale noastre a avut loc la Bucuresti, in 2012, cu suportul JTI Romania. Ulterior, Gigi Caciuleanu Romania Dance Company a plecat in turneu cu D’ale noastre, sub titulatura Ta Ra Ta Tam la Paris, Bruxelles si Londra. Ta Ra Ta Tam s-a jucat cu casa inchisa si pe scena celui mai mare teatru din Sofia.

 

JTI sustine in mod traditional excelenta in cultura. In Moldova, compania este partener al celor mai importante evenimente culturale, Festivalul Internațional „Regina Vioara”, Turneul Stradivarius, precum și Pianul Călător și Flautul de Aur. In Romania, Intalnirile JTI au avut loc in fiecare an, incepand din anul 2000 si reprezinta un brand cultural national.

 

Intalnirile JTI este un eveniment organizat de Fundatia „Art Production” si in Romania, si in Moldova. In acest an spectacolele de la Chisinau sunt organizate si in parteneriat cu Institutul Cultural Roman „Mihai Eminescu” si Teatrul National „Mihai Eminescu”

 

 

Biletele pentru spectacol se pot procura de la agentia

Teatrului National „Mihai Eminescu” din Chisinau.

 

bottom of page